Een computer loopt vast als er een verkeerde bewerking is uitgevoerd en het programma niet meer verder kan. Er zijn dan verschillende opties mogelijk:

Als u een blauw scherm in beeld heeft, staat er soms wat u kunt doen, zoals de ESC toets indrukken of de combinatie CTRL+ALT+DEL. Voer de genoemde handeling uit en kijk wat er gebreurt. Als dat niet werkt, voer dan ťťn van de volgende handelingen uit:

Druk ťťn maal op de toetsencombinatie CTRL+ALT+DEL waarna een venster tevoorschijn komt. Kies hier voor: Toepassingen (indien aanwezig)
In dit venster kunt u zien welke toepassing niet meer reageert. Als u deze toepassing selecteert kunt u hem afsluiten met: Taak beŽindigen
Als dit niet lukt kunt u kiezen voor: afsluiten

Als het venster met de huidige taken niet verschijnt, kunt u twee maal kort achter elkaar de combinatie CTRL+ALT+DEL indrukken, waarna de computer opnieuw opstart
Als ook dat niet werkt, kunt u de RESET-knop op de computer kort indrukken, waarna de computer opnieuw opstart
Als die knop moeilijk te bereiken of niet aanwezig is, kunt u de computer uitschakelen door de aan/uit schakelaar 5 seconden ingedrukt te houden. Daarna kan de computer weer normaal ingeschakeld worden
Als de computer niet op deze manier uit te schakelen is, is er nog altijd de echte voedingsschakelaar achter op het apparaat, naast het stroomsnoer. Hiermee kunt u de computer volledig uitschakelen. Uiteraard kunt u ook het stroomsnoer uit de computer of het stopcontact verwijderen. Als dit de enige manier is om uw PC weer aan de praat te krijgen, adviseren wij u om direct contact met ons op te nemen, waarschijnlijk is er dan een defect opgetreden.

Het is altijd aan te bevelen om, wanneer de computer ongewoon reageert, deze opnieuw op te starten. Dit om verdere narigheid te voorkomen.Als de computer vast is gelopen, is er een grote kans dat deze niet goed kan worden afgesloten. Bij het opstarten krijgt u dan een melding dat het systeem niet goed is afgesloten en schijfcotrole uit gaat voeren. Dit is dus normaal, u dient te wachten tot de controle is beŽindigd. Bij de schijfcontrole kan om enkele bevestigingen gevraagd worden. U kunt zelf met de TAB-toets aangeven welke keuze u wilt gebruiken, waarna u dit bevestigt met ENTER.
Als er gevraagd wordt om gegevens op te slaan, adviseren wij om deze toch te wissen. Meestal zijn deze gegevens totaal niet van belang en onstaan er alleen extra bestanden die onnodig ruimte innnemen. Het wissen van bestanden is uiteraard op eigen risico. Daarna wordt gevraagd of u een mogelijkheid wilt om de wijzigingen ongedaan te maken. Dit kunt u overslaan.